Za główne źródło witaminy C uznaje się świeże oraz właściwie przetworzone warzywa i owoce. Wiadomo, że największą popularnością cieszy się cytryna, która rzekomo ma największą zawartość witaminy C. Czy tak jest naprawdę?
Jakie owoce i warzywa zawierają najwięcej witaminy C?
Co zawiera najwięcej witaminy C?
Prym wiodą tutaj warzywa kapustne i owoce jagodowe, na drugim miejscu znajdują się ziemniaki, na trzecim żółte i zielone warzywa oraz owoce, a na czwartym pozostałe dary matki natury.
Produkty takie jak masło, krowie mleko, mięso, zboża zawierają niewielkie ilości witaminy C.
Gdzie znajdziemy największą zawartość witaminy C w 100g:
- Czarna porzeczka – 183 mg
- Papryka czerwona – 144 mg
- Brukselka – 94 mg
- Papryka zielona – 91 mg
- Kalafior – 69 mg
Uwaga! Cytryna zawiera jedynie 50 mg witaminy C na 100 gram.
Żródło: http://zdrowie.med.pl
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!