Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnościowych oparta o ich wpływ na poziom glukozy we krwi 2-3 godziny po ich spożyciu.
Indeks glikemiczny oblicza się go dzieląc pole pod krzywą glikemiczną badanego produktu przez analogiczne pole pod krzywą glikemiczną glukozy, a następnie mnożąc przez 100. Oznacza to, że Indeks Glikemiczny procentowo określa szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu określonych produktów, w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuję po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.
IG glukozy = 100
IG < 50 = produkty o małym IG (można je jeść codziennie)
IG 55 – 70 = produkty o średnik IG (można je wybierać od czasu do czasu)
IG > 70 = produkty o dużym IG (jemu rzadko, sporadycznie)
Źródło:
dieta.mp.pl
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!