Aby prawidłowo funkcjonować, każdy organizm potrzebuje odpowiedniej ilości „paliwa”, którego wartość mierzy się w kaloriach.
Kalorie, kcal czy kilokalorie – o co chodzi?
W dietetyce kalorii używamy jako miernika wyrażonego w kilokaloriach – kcal to tysiąc kalorii.
Może to wydawać się trochę zagmatwane, ale najprościej mówiąc: wszystkie dane wyrażone w poradach dietetycznych, posiłkach, produktach są podawane w kilokaloriach (kcal), które przyjęło się nazywać kaloriami.
Kalorie = energia
Źródłem energii są dla nas spożywane posiłki i napoje. W wyniku spalania zawartych w pożywieniu składników pokarmowych tworzy się energia cieplna, określana wartością energetyczną (kalorycznością) produktu. Innymi słowy kalorie to energia, dzięki której funkcjonuje nasz organizm.
Za składniki pokarmowe uznaje się: tłuszcze, węglowodany, białko oraz alkohol.
Ile kalorii zawierają poszczególne składniki odżywcze?
Obliczono, że poszczególne składniki pokarmowe dostarczają następującą ilość energii:
- 1g tłuszczu – ok. 9 kcal
- 1g węglowodanów – ok. 4 kcal
- 1g białka – ok. 4 kcal
- 1g alkoholu – 7 kcal.
W liczeniu kalorii najważniejszy jest cel. Wszystko zależy czy chcesz utrzymać stałą masę ciała, schudnąć lub przytyć. Ilość dostarczanej energii będzie również zależała od Twojej aktywności fizycznej oraz rodzaju pracy. Ważne, by nie dostarczać organizmowi mniej niż 1000 kcal dziennie.
Taka dieta może doprowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych, a przez to do problemów ze zdrowiem.
A w prawidłowym liczeniu kalorii wspomogą Cię: tabele kaloryczne, waga kuchenna lub tabele miar domowych oraz chęci.
Pamiętaj, że energię zużywasz zawsze – nawet gdy śpisz lub siedzisz nic nie robiąc, dlatego codziennie musisz dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii, aby mógł prawidłowo funkcjonować!
Kliknij, żeby zobaczyć ile kalorii potrzebujesz >>>
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!