Białe pieczywo to produkt, który łatwo i tanio zaspokaja głód. Trzeba jednak wiedzieć, że w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie nie ma miejsca na pszenny chleb i bułki. Nie wyobrażasz sobie śniadania lub kolacji bez kromki pysznego chleba? Nie musisz, bo szkodliwe wyroby piekarskie można łatwo zastąpić zdrowymi i wartościowymi odpowiednikami. Pieczywo lekkie to jedna z dostępnych opcji, ale z całą pewnością niejedyna.
Dla wielu osób, białe pieczywo jest podstawowym składnikiem diety. Nic dziwnego. Najróżniejsze chleby i bułki można przecież kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Są niedrogie i smaczne, a biorąc pod uwagę fakt, że tradycja jedzenia pszennego pieczywa we wszelkich odmianach jest mocno zakorzeniona w polskiej kulturze kulinarnej, trudno wyeliminować je z diety. Warto jednak wykroczyć poza utarte schematy, bo to, co smaczne i apetyczne, nie zawsze jest zdrowe. Dotyczy to także jasnego chleba.
Jak białe pieczywo wpływa na zdrowie?
Może się wydawać, że informacje na temat szkodliwości białego pieczywa są mocno przesadzone. Przecież chleb składa się z wody, mąki, zakwasu, ewentualnie drożdży, wody i soli, więc gdzie tu szkodliwe składniki? Rzecz w tym, że w większości przypadków, pieczywo zawiera wiele dodatków, które znacząco obniżają jego wartość spożywczą. Poza tym, nawet przygotowane według tradycyjnego przepisu, nie może być zaliczane do zdrowej żywności. Dlaczego?
Wartość odżywcza białego chleba wynika z zawartości węglowodanów prostych. Ten makroskładnik zapewnia uczucie sytości, ale jedynie przez krótki czas, po którym następuje gwałtowny spadek energii, a uczucie głodu wraca ze zdwojoną siłą. Jako że cukry proste ulegają szybkiemu strawieniu, znacząco podnoszą poziom glukozy. Inna sprawa, pszenne wyroby piekarskie są pozbawione witamin i minerałów. To wszystko może doprowadzić do wzrostu masy ciała i wystąpienia poważnych schorzeń o charakterze przewlekłym, takich jak insulinooporność, cukrzyca typu II i choroby układy sercowo-naczyniowego.
Czym zastąpić jasne pieczywo?
Najlepszym zamiennikiem pszennego chleba jest wysokiej jakości pieczywo pełnoziarniste, które zawiera cenne węglowodany złożone i ważne mikroelementy. Wysokiej jakości, czyli bez dodatku cukru, karmelu i innych „uszlachetniaczy”. Inna opcja? Sucharki. Żeby móc określić ten przysmak jako zdrowy i pełnowartościowy, powinien być przygotowany z najwyższej jakości chleba. Chcesz mieć pewność, że zastępujesz pszenne pieczywo produktem najwyższej jakości? Wybierz sucharki SONKO.
Jeżeli szukasz produktu, który świetnie sprawdzi się w roli zdrowej przekąski między posiłkami, postaw na wafle ryżowe. Składają się wyłącznie z naturalnych składników i mają niską wartość energetyczną. Szukasz niskokalorycznej przekąski, która smakuje wyśmienicie? Koniecznie sprawdź ofertę wafli ryżowych od SONKO.
Kolejna alternatywa, którą warto wziąć pod uwagę, to pieczywo lekkie. Ten przysmak obfituje w błonnik pokarmowy, węglowodany złożone, cenne witaminy i minerały. Doskonale sprawdza się jako składnik pełnowartościowego śniadania. W twoim sklepie brakuje produktów najwyższej jakości? Żaden problem, bo wszędzie tam, gdzie masz dostęp do internetu, możesz kupić pieczywo lekkie w sklepie www.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!