Suplementy białkowe, w szczególności białko serwatkowe, stają się bardzo popularne wśród fanów i fanek fitnessu. Takie suplementy diety mogą przydać się przy uzupełnianiu naszej diety, wspomaganiu budowy i regeneracji mięśni, zwiększaniu siły podczas treningu oraz promowaniu ogólnego stanu zdrowia.
Białko serwatkowe to wyciąg z serwatki — płynu powstałego przy odsączaniu mleka. Jednak sportowcy wybierają koncentraty i wyciągi z serwatki, ponieważ zawierają niemal sto procent czystego białka. By w pełni je wykorzystać, trzeba jednak znać różnicę między WPA i WPC.
Dlaczego warto wybrać koncentraty białkowe?
Suplementy, szczególnie te oparte na koncentracie białek serwatkowych (WPC), mają bardzo korzystny wpływ na treningi siłowe. Suplementy WPC wspomagają budowanie mocnych mięśni, a różnorodność aminokwasów znajdująca się w białkach pozwala mięśniom szybciej się regenerować. W ten sposób możesz prowadzić bardziej intensywne treningi.
Rodzaje białek serwatkowych
Sklep Sport Max w ofercie ma wiele suplementów białka serwatkowego, może być trudno określić, który jest najlepszy do Twoich potrzeb, jak częstotliwość treningu, intensywności i diety. Spotykamy różne rodzaje białek:
Koncentrat białka serwatkowego (WPC) to najmniej przetworzony rodzaj białka serwatkowego o najdłuższym czasie wchłaniania. Najlepiej spożywać go poza oknem anabolicznym, na kilka godzin przed treningiem. Znajdziesz go tutaj: Sklep Sport Max: WPC Warto pamiętać, że ten rodzaj odżywki nadal ma szanse zawierać laktozę.
Izolat białka serwatki (WPI) jest bardziej przetworzonym rodzajem białka serwatki, stworzonym przez ponowne przetworzenie koncentratu WPC i usunięcie większej ilości węglowodanów, tłuszczów i laktozy. Produkt końcowy musi zawierać co najmniej 90% białka, co czyni go droższym od WPC. WPI wchłania się ponadto szybciej niż WPC.
Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) jest otrzymywany poprzez enzymatyczną hydrolizę peptydów znajdujących się w WPC lub WPI. Jego aminogram jest bogatszy niż WPI czy WPC, a przyswajalność jeszcze szybsza, co czyni go świetnym suplementem do spożywania w okolicach godzin treningowych. Szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z nietolerancją laktozy. Można brać go podczas treningu i jest wysoce wchłanialny.
Białko serwatkowe acidofilne (WPA) to stosunkowa nowość na rynku suplementów białkowych.
Białko acidofilne to zmodyfikowane białko serwatkowe, do którego dodano lactobacillus acidopfilus, prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego. Dzięki obecności probiotyków WPA charakteryzuje się niską immunoreaktywnością i jest doskonałym wyborem dla osób zmagających się z alergiami, w tym nietolerancją laktozy.
WPA znacząco poprawia także rozwój mikroflory jelitowej i wzmacnia ogólną odporność. Zawarte w nim kwasy mlekowe mają właściwości antyseptyczne. Takie suplementy znajdziesz tutaj: Sklep Sport Max: WPA
Oczywiście, WPA ma też wyższą cenę — ale to dobre rozwiązanie dla sportowców, chcących tez wzbogacić florę bakteryjną. Zwłaszcza jeśli przebyłeś niedawno chorobę albo chcesz nieco wspomóc swoje procesy trawienne, WPA jest świetnym wyborem. Największą zaletą koncentratu WPC jest jego niska cena i dość szeroka dostępność — ale wszystkie te formy odżywek bez problemu kupisz w sklepie Sport Max.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!