Każdy zakątek świata może się poszczycić innymi specjałami. Nasza rodzima kuchnia słynie z takich potraw jak gołąbki czy kotlet schabowy, podczas gdy w kuchni azjatyckiej bardzo popularne są pierogi dim sum. W zależności od tego, w jakiej części Azji byśmy się znaleźli, to możemy spotkać się z różnymi nadzieniami tych pysznych pierożków, ale raczej nie uda nam się zamówić ich w wersji słodkiej. Chcesz poczuć smak Azji bez wychodzenia z domu? Poznaj zatem przepisy na różnorodne pierogi azjatyckie.
Pierogi azjatyckie – ich nadzienia i sposób przyrządzania
O ile w Polsce królują pierogi z serem, to w Chinach największym uznaniem cieszą się pierogi azjatyckie dim sum z mięsem. Mogą być przygotowywane również z mięsem i warzywami lub z owocami morza, a najczęściej są to krewetki. To, co charakterystyczne dla azjatyckich pierogów, to sposób ich przyrządzania. Bowiem jest on aż dwuetapowy.
Najpierw pierogi są smażone na patelni, a następnie gotowane na parze. Jeżeli chodzi o kształt, zazwyczaj przypominają one sakiewki, ale mogą też przypominać polskie pierogi, tyle że w wersji mini. Natomiast przekąska dim sum nie występuje na słodko – w przeciwieństwie do uwielbianych przez nas pierogów, na przykład z truskawkami czy serem i jagodami.
Sekret idealnego ciasta na pierogi azjatyckie
Było już o nadzieniach, to teraz chcemy zdradzić, jak przygotować idealne ciasto na pierogi azjatyckie. W pierwszej kolejności musimy przesiać mąkę do miski, dodać gorącą wodę, olej i sól. Wszystko należy wymieszać łyżką, a po kilku minutach zacząć wyrabiać ciasto ręką – do momentu, aż będzie sprężyste i jednolite.
Cały sekret idealnego ciasta na pierogi dim sum tkwi w tym, żeby pozwolić mu „odpocząć”. A zatem, zanim zaczniemy je rozwałkowywać, konieczne jest zawinięcie go w folię spożywczą i umieszczenie na godzinę w lodówce. Nie masz czasu na kulinarne eksperymenty? Wobec tego polecamy sięgnąć po pierożki dim sum marki Konspol, z wieprzowiną, kapustą pekińską i aromatycznymi przyprawami. Asortyment tej polskiej firmy produkcyjnej z wieloletnią tradycją jest bardzo bogaty m.in. w dania z kurczaka. Takie gotowe dania świetnie sprawdzają się wtedy, gdy złapie nas nagły głód, a nie mamy, kiedy zrobić obiadu albo zostaniemy zaskoczeni przez niezapowiedzianych gości.
Azjatyckie pierogi dim sum to przepyszna przekąska, którą można podawać do obiadu czy kolacji. Z kolei na śniadanie doskonałym wyborem będzie ciabatta z kurczakiem – panierowanym i cudownie chrupiącym.
Zachęcamy do spróbowania specjałów kuchni azjatyckiej, gotowych dań z kurczaka czy też ciabatty z kurczakiem!
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!