Zastanawiasz się, jaka jest rola błonnika w żywieniu? Jak się okazuje – włókno pokarmowe odpowiada nie tylko za prawidłowy pasaż jelitowy, ale także pełni wiele innych funkcji Sprawdź, dlaczego jest tak ważny i poznaj produkty, które zawierają największe ilości błonnika!
Czym tak właściwie jest błonnik?
Błonnik to włókno pokarmowe, które nie ulega trawieniu w ludzkim układzie pokarmowym. Dla niektórych może się to okazać zaskoczeniem, ale to także węglowodan złożony, który w przeciwieństwie do swoich innych odpowiedników nie jest źródłem energii. Nie oznacza to jednak, że należy z niego rezygnować, ponieważ rola błonnika w żywieniu jest wręcz ogromna.
Błonnik dzielimy na:
rozpuszczalny – składa się między z pektyn i gum oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. Po dostaniu się do jelit poprawia on stan mikroflory bakteryjnej oraz pomaga w oczyszczeniu resztek pozostałych po przemianie materii;
nierozpuszczalny – nie jest trawiony, pomaga w zwiększeniu objętości stolca i zapobiega zaparciom. Ten rodzaj błonnika składa się z hemicelulozy, celulozy i ligniny.
Jaka jest rola błonnika w żywieniu?
Jaką rolę pełni błonnik w żywieniu? Lista jest naprawdę druga. Do najważniejszych funkcji włókna pokarmowego zaliczamy:
- stymulacja wydzielania śliny,
- pomoc w wiązaniu wody w układzie pokarmowym, zmniejszając ryzyko wystąpienia zaparć,
- przyspieszenie perystaltyki jelit,
- uczucie sytości po posiłku,
- zmniejsza wchłanianie cholesterolu,
- obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza indeks glikemiczny produktów spożywczych.
Pamiętaj, że choć rola błonnika w żywieniu jest naprawdę istotna, to nie należy z nim przesadzać. Jak się okazuje, nie tylko niedobór włókna pokarmowego może Ci zaszkodzić. Podobnie jest w przypadku nadmiaru, który może powodować problemy z prawidłowym wchłanianiem składników mineralnych i witamin z pożywienia. Planując codzienne menu, postaraj się zadbać o to, aby w posiłkach znalazło się od 20 do 40 g błonnika.
W jakich produktach znajdziesz najwięcej błonnika?
Wiesz już, jaka jest rola błonnika w żywieniu. Z pewnością zachęciliśmy Cię do włączenia go do codziennej diety. Czas sprawdzić, które produkty spożywcze mają go najwięcej!
Odpowiedź jest oczywista – warzywa i owoce, które na stałe powinny zagościć w Twoim menu. Możesz zdecydować się zarówno na ich świeżą wersję, jak i suszoną. Najwięcej włókna pokarmowego zawierają suszone śliwki, morele, brzoskwinie i figi.
Oprócz nich sięgaj również po wszelkiego rodzaju ziarna, na przykład słonecznika i sezamu, pestki oraz produkty zbożowe – ryż brązowy, pieczywo żytnie, otręby pszenne, kaszę gryczaną i jęczmienną. Błonnik znajdziesz także w wiórkach kokosowych, nasionach chia i siemieniu lnianym.
Jeśli szukasz wysokobłonnikowej diety, która pomoże Ci poczuć się lżej, a przy okazji zredukować masę ciała, postaw na sprawdzony catering dietetyczny. Różnorodną ofertę diety pudełkowej znajdziesz tutaj.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!