Na temat zdrowego odżywiania i odchudzania powstało wiele mitów, które są tak mocno zakorzenione w naszej świadomości, że uznajemy je za oczywistość. Sprawy nie ułatwia również szukanie porad w Internecie, w którym aż roi się od sprzecznych informacji.
Niektóre z nie tylko utrudniają utratę zbędnych kilogramów, ale mogą także doprowadzić do problemów zdrowotnych, m.in. niedoborów witamin oraz minerałów. Z funkcjonującymi mitami należy się rozprawić raz a dobrze.
Po godzinie 18 nie należy jeść żadnych posiłków
To jeden z najczęściej powtarzanych mitów dotyczących odchudzania. Próba ułożenia jednakowych wytycznych dla wszystkich osób, które dążą do wymarzonej sylwetki jest jednak dużym błędem, ponieważ każdy prowadzi inny tryb życia. Najnowsze informacje wskazują, że ostatni posiłek należy zjeść na około 3 godziny przed snem.
Wynika to z faktu, iż organizm w czasie snu nie potrzebuje tyle energii, ile w ciągu dnia, a jej nadmiar odkładany jest w formie tkanki tłuszczowej. Jeżeli chodzimy spać około północy, możemy z czystym sumieniem zjeść kolację o 21.
Produkty light, faktycznie mogą zawierać mniejszą ilość kalorii, bogate są w sztuczne słodziki, zagęszczacze, konserwanty, a także substancje poprawiające smak i zapach.
Produkty light są dozwolone w diecie bez ograniczeń
Bardzo często kosztem zmniejszenia ilości tłuszczu w produkcie, traci on cenne minerały oraz witaminy – tak dzieje się na przykład w przypadku przetworów mlecznych. Napis „dietetyczny” lub „bez cukru” na opakowaniu bardzo często jest chwytem marketingowym i po wczytaniu się w skład produkt można zauważyć, że zawiera on podobną, a czasami nawet większą liczbę kalorii niż jego odpowiednik w normalnej wersji. Włączenie produktów light do codziennego jadłospisu najlepiej skonsultować z dietetykiem lub specjalistą po kursie dietetyki w Poznaniu.
Głodówki i restrykcyjne diety, które opierają się na zjadaniu zaledwie 1000 kcal dziennie, mogą przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Chociaż początkowo faktycznie zaczynamy tracić kilogramy, po zakończeniu diety możemy błyskawicznie wpaść w pułapkę efektu jo-jo.
Restrykcyjne diety są najskuteczniejsze
Drastyczne zmiany w posiłkach przyczyniają się również do pogorszenia stanu zdrowia – organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości składników odżywczych, dlatego zaczyna gorzej funkcjonować.
Co więcej, spowalnia także jego metabolizm, więc po zakończeniu głodówki możemy spodziewać się szybkiego powrotu niechcianych kilogramów.
Owoce można jeść bez ograniczeń
Owoce są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze, dlatego jak najbardziej powinny być włączone do codziennego jadłospisu. Profesjonalni dietetycy oraz specjaliści po kursach dietetycznych w Warszawie podkreślają, że spożywane nadmiernie, dostarczają organizmowi duże ilości fruktozy.
Cukier zaś jest największym wrogiem osób, które dążą osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Niskokaloryczne owoce wskazane na diecie to w szczególności truskawki, jeżyny, porzeczki, borówki, jabłka i śliwki.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!