Ze względu na swoje cenne właściwości i charakterystyczny smak żurawina jest wyjątkowym dodatkiem do wielu dań – niezależnie od tego, czy przygotowujemy potrawy na słono, czy na słodko. Jednak ze względu na jej kwaśny aromat wiele osób preferuje dodatek cukru lub innego słodzika. Wówczas ciekawą propozycją staje się żurawina słodzona sokiem jabłkowym, który jest zdrowy i świetnie się sprawdzi, gdy chcemy ograniczyć spożycie cukru. Czym jeszcze wyróżnia się taki produkt i w jakich posiłkach warto go wykorzystać?
Najcenniejsze właściwości żurawiny, którą słodzimy sokiem jabłkowym
Jedną z najczęściej wymienianych właściwości żurawiny jest pomoc w łagodzeniu objawów infekcji dróg moczowych. Wpływa na to jej kwasowość oraz składniki antybakteryjne, które mogą ograniczyć ryzyko wystąpienia takiej infekcji, a także stanowić dodatkowe wsparcie organizmu podczas leczenia jej objawów. Ponadto żurawina słodzona sokiem jabłkowym wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Z tego samego powodu może również wspomóc działanie układu odpornościowego, chroniąc przed infekcjami w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego warto dowiedzieć się, jak wykorzystać ją w przygotowywanych na co dzień potrawach, aby podkreślić ich aromat i dodać cenne źródło wartości odżywczych.
Żurawina słodzona sokiem jabłkowym w codziennej kuchni – jak ją mądrze wykorzystać?
Dzięki temu, że żurawina słodzona sokiem jabłkowym ma delikatny, kwaśny smak z nutami naturalnej słodkości, świetnie sprawdzi się w przygotowywanych każdego dnia potrawach. Warto między innymi wspomnieć o możliwości dodania jej do śniadań – bardzo dobrze podkreśla smak płatków owsianych, jogurtów czy smoothie. Można również wykorzystać do przyrządzania pysznych kanapek, szczególnie w połączeniu z serami pleśniowymi czy oscypkami. Co więcej, taka żurawina to ciekawy dodatek do domowych konfitur lub dżemów. Należy jednak pamiętać, by wybierać produkty ze sprawdzonych źródeł i zyskać tym samym pewność, że nie stracą one szybko swoich właściwości oraz aromatu. Wysokiej jakości żurawinę znajdziemy między innymi w sklepie Delikatesy Zdrowo.
Oprócz tego słodzona sokiem jabłkowym żurawina będzie wyjątkowym składnikiem marynat i sosów, szczególnie tych przeznaczonych do mięs lub ryb. Wówczas nada potrawie lekką słodycz i kwasowość, odmieniając smak dań, które znamy z naszej tradycyjnej kuchni. Można również wykorzystać ją do lekkich sałatek z kurczakiem i owocami, które cieszą się dużą popularnością przede wszystkim w sezonie letnim.
Naturalnie słodzona żurawina w słodkich deserach – w jakich ciastach i przekąskach sprawdzi się najlepiej?
Słodzoną naturalnie żurawinę można z powodzeniem dodać do ciast, muffinek czy pancake’ów, tworząc ciekawe kompozycje smakowe. Oprócz tego świetnie sprawdzi się w okolicznościowych tortach, dodając im lekkiego słodkawego posmaku z nutą kwasowości. Z tego też powodu często wykorzystuje się ją w derbach typu panna motta i musach – wówczas tworzy oryginalny kontrast smakowy, który wpisuje się w gust nawet najbardziej wymagających osób. Ponadto w okresie wakacyjnym to także wyjątkowy składnik lodów lub sorbetów – takie desery możemy z łatwością przygotować w domu bez konieczności korzystania z profesjonalnych urządzeń.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!