Czerwone wino ma wiele zalet, z których na co dzień nie zdajemy sobie sprawy. Nie tylko umila wieczór, czy poprawia humor ale ma dużo właściwości zdrowotnych. Ten szlachetny napój kryje w sobie zarówno walory smakowe, ale także wiele dobrych składników dla naszego organizmu. Najbardziej wartościowe są wina z małych, tradycyjnych winnic.
Wino czerwone półwytrawne – właściwości
Czerwone wino półwytrawne zawiera bardzo cenne dla naszego organizmu flawonoidy, z których najważniejsze to katechina, kwercetyna, epigallokatechina oraz resweratrol. Są to związki pozytywnie wpływające na pracę naszego serca i układu krążenia oraz krwionośnego. Hamują one bardzo groźne procesy zakrzepowe, dzięki czemu serce jest lepiej zaopatrywane w tlen.
Ponadto polifenole zawarte w czerwonym winie zmniejszają ilość złego cholesterolu niwelując ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo resweratrol posiada zdolności przeciwnowotworowe i hamuje rozwój rakotwórczych komórek. Katechina zwalcza wolne rodniki, a epigallokatechina podobnie jak resweratrol przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów.
Zalety picia czerwonego wina
Czerwone wino działa pozytywnie na serce, ale nie tylko. Może być one również bardzo pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego, poniewaz zawiera duż eilości potasu regulującego ciśnienie we krwi. Badania naukowe wykazały również, że picie czerwonego wytrawnego wina ma wpływ na poprawę widzenia. Osoby spożywające czerwone wino są mniej narażone na wystąpienie zaćmy.
Lampka czerwonego wina wpływa również na poprawę nastroju i to nie tylko ze względu na zawartość alkoholu. Picie wina uwalnia hormony, takie jak dopamina czy serotonina, które pozytywnie wpływają na nasz humor. Według wielu badaczy, osoby regularnie spożywające czerwone wino rzadziej zmagają się ze stanami depresyjnymi.
Należy wspomnieć również o dobroczynnym wpływie czerwonego wina na pracę naszego układu pokarmowego. Lampka conte di campiano primitivo di manduria do obiadu zwiększy wydzielanie śliny i produkcję enzymów. To z kolei wpłynie na poprawę pracy jelit, a substancje zawarte w winie przyspieszą trawienie tłuszczy. Co więcej czerwone wino zalecane jest osobom cierpiącym na otyłość.
Zachowaj rozsądek
Pomimo takiej ilości właściwości leczniczych i prozdrowotnych, bardzo ważny jest umiar. Picie zbyt dużej ilości czerwonego wina nie wpłynie pozytywnie na nasz organizm ani ogólny stan zdrowia. Najczęściej zaleca się spożywanie około 250 ml czerwonego wina, w którym zawarte jest 30 mg czystego alkoholu, co stanowi formalnie bezpieczną dawkę. Pij więc na zdrowie, byle rozsądnie.
Artykuł partnera
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!