Kurkuma to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej i chińskiej. Posiada bardzo szerokie spektrum właściwości, które wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniają procesy starzenia.
W czym pomaga kurkuma?
Stosowana regularnie w kuchni kurkuma wykazuje bardzo silne działania pro – zdrowotne: przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbólowe.
Dzięki temu pomaga organizmowi zwalczyć choroby takie jak przeziębienia, jest wskazana w profilaktyce nowotworowej (zmniejsza ryzyko zachorowania na określone rodzaje raka) oraz opóźnia procesy starzenia.
Do tego rozgrzewa i wyśmienicie podkreśla smak potraw.
Do jakich dań najlepiej dodawać kurkumę?
Kurkuma idealnie sprawdza się jako dodatek do dań zawierających dużo białka – stymuluje organizm do lepszego trawienia, ułatwia również pracę narządów trawiennych.
Jak wydobyć wszystko co najlepsze z kurkumy?
By kurkuma uwydatniła swoje właściwości, dobrze jest ją gotować co najmniej 8 minut i podawać wraz z pieprzem (najlepiej smakuje świeżo zmielony).
Więcej o właściwościach, historii i paście z kurkumy przeczytasz w tym artykule:
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!