Gdyby mieć do dyspozycji światło, którego fale byłyby wstanie ukazać nam świat mikroorganizmów unoszących się wokół Nas, to po zgaszeniu światła sztucznego w pomieszczeniu nie bylibyśmy wstanie zobaczyć nawet swojej dłoni. Nie potrzeba nam szukać „obcych” cywilizacji w kosmosie. Taki świat jest wokół nas. Najlepsze w tym wszystkim jest jednak to, że część tego „środowiska” jest w Nas samych.
Po co nam to wiedzieć? Coraz częściej reklamuje się suplementy diety w postaci probiotyków. Lekarze coraz chętniej nakłaniają nas do ich stosowania w przypadku anytbiotykoterapii. Jakie jeszcze zastosowania są warte poznania?
Probiotyki/Prebiotyki/Synbiotyki
Szacuje się, że w ciele dorosłego człowieka bytuje około 3 kg drobnoustrojów (głównie bakterii), a liczba ich gatunków oscyluje w granicach od 500 do 1000. W świetle badań naukowych wiemy już, że ich obecność ale przede wszystkim skład ilościowy i gatunkowy jest jednym z warunków zdrowia.
Mechanizmy ich oddziaływania na nasze organizmy są coraz lepiej poznane i związane są ich rywalizacją o pożywienia i środowisko z bakteriami patogennymi (szkodliwymi) oraz wpływ na modulowanie naszego układu odpornościowego.
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, których podawanie w odpowiednich ilościach wywołuje korzystne efekty dla zdrowia (WHO).
Prebiotyki to składniki pokarmowe oporne na trawienie przez organizm ludzki co powoduje wzrost ilości i aktywności bakterii zdolnych do ich fermentacji co z kolei jest bardzo korzystne dla zdrowia. A pożądane są ty związki, które wytwarzane są przez bakterie (kwas masłowy, kwas propionowy, kwas octowy).
Synbiotyki to stworzone kombinacje probiotyków i prebiotyków, których skład ma zapewnić stabilniejszy rozwój porządanej mikroflory jelitowej.
Zastosowanie
Udowodnione i udokumentowane naukowo oddziaływanie bakterii probiotycznych ( głównie Lactobacillus i Bifidobacterium) pozwala wskazać poszczególne obszary ich oddziaływania. Przy biegunkach infekcyjnych skracają czas jej trwania, przy walce z otyłością wpływają na szereg funkcji począwszy od samopoczucia a kończąc na wpływie na wchłanianie energetyczne.
W sposób istotny wpływają na stymulacje układu immunologicznego poprzez wzrost tolerancji wobec antygenów pokarmowych (alergie, nietolerancje), odnowę komórek przewodu pokarmowego, regulacji wydzielania substancji czynnych czy w końcu indukowanie nieswoistych mechanizmów odpornościowych. Jakby tego było mało, stosuje się je przy alergiach, przy chorobach jelit, w profilaktyce nowotworowej. To tylko kilka korzyści wynikających z obecności bakterii probiotycznych w naszym organizmie.
Gdzie szukać?
Przede wszystkim w żywności. Produkty mleczne fermentowane jak maślanka, jogurty, kefiry sery białe twarogowe. Na pewno surowe warzywa i owoce jako nośnik błonnika pokarmowego, którego obecność wpływa bardzo korzystnie na nasze środowisko jelitowe.
Bardzo dobrym pomysłem jest sięganie po ogórki kiszone, kapustę kwaszoną, płatki owsiane, kasze, otręby. Takimi zmianami na pewno przysłużymy się naszemu ciału. Dla leczących się lub w sytuacjach wymagających bardziej zdecydowanych kroków, dostępne są środki w aptekach. Jednak o ich dobór polecam pytać lekarza lub dietetyków.
Sformułowanie „jesteś tym co jesz” zdaje się mieć zastosowanie i jest bardziej bliskie prawdzie niż nam się wydaje. Oczywiście probiotyki to nie panaceum na wszystkie dolegliwości ale ich potencjał i szeroki zakres oddziaływania pozwala przypuszczać, że w przyszłości ich rola będzie dużo bardziej zauważana.
—
Tekst powstał przy współpracy ekspertów siłowni i klubu Fitness Sagot Gym – zobacz lokalizację klubu i cennik.
Autor artykułu: Michał Rataj, dietetyk, trener Krav Maga.
Zobacz profil autora.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!