Dania z makaronem są pyszne i dosyć powszechne. Żeby je przygotować zazwyczaj musisz ugotować makaron i pozostaje ci po nim w garnku osolona woda, którą zwyczajowo wylewasz. Okazuje się, że nie warto tego robić – woda jaka zostaje po gotowaniu makaronu ma wiele zastosowań i to nie tylko kulinarnych!
Wodę po makaronie możesz wykorzystać do:
- przygotowania zupy – wystarczy dodać do niej bulion i warzywa oraz dolać więcej wody, by wyszła pyszna zupa
- dalszego gotowania – doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów, czy pesto – idealnie połączy składniki
- ciasta do pizzy i chleba – po prostu dodaj ją w trakcie przygotowywania ciasta
- podlewania kwiatów – w wodzie po makaronie znajduje się wiele składników mineralnych, które odżywią twoje rośliny; pamiętaj by ciesz była letnia
- moczenia roślin strączkowych – aby fasola, groch czy soczewica były lepiej tolerowane przez organizm, namocz je w osolonej wodzie
- zmywania – osolona woda działa jak naturalny detergent, przez co poradzi sobie z uporczywym brudem
- regeneracji włosów – jeżeli twoje włosy są suche i zniszczone, wetrzyj w nie wodę po makaronie, pozostaw na 10 minut, a następnie spłucz i umyj szamponem; efekt na pewno cię zaskoczy
- kąpieli stóp – jeżeli chcesz ukoić zmęczone i opuchnięte stopy, zanurz je w ciepłej wodzie po makaronie – ulga gwarantowana
- do zabawy i rękodzieła – solona woda po makaronie działa idealnie jako spoiwo, dzięki któremu można łączyć różne faktury.
Jak ci się podobają te pomysły? Wykorzystasz je? Napisz w komentarzu!
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!