W pogodni za szczupłą sylwetką często eliminujemy z diety wysokokaloryczne składniki. Głównie kierujemy się tym, by zawierały jak najmniej kalorii.
Musimy jednak pamiętać, że wysokokaloryczne nie koniecznie oznacza niezdrowe, istnieje bowiem szereg produktów, które mimo, że mają dość dużo kalorii, to „nadrabiają” to zawartością korzystnych dla zdrowia składników.
Dlatego, jeżeli dbasz o zbilansowaną dietę, umieść w niej również takie produkty, jak: awokado, ziemniaki, migdały, pełnotłuste przetwory nabiałowe, oliwę z oliwek.
Chociaż postrzegane jak bomby kaloryczne, dostarczą Ci antyoksydantów, żelaza, błonnika, potasu, wapnia, witaminy D, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, magnezu i kwasu foliowego oraz pozwolą obniżyć cholesterol.
Źródło: motywujemy24.pl
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!