Tradycyjny olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu kokosa, istnieją jego dwa rodzaje:
• rafinowany, oraz
• nierafinowany – Extra Virgin
Za najbardziej wartościowy uznawany jest ten drugi – olej kokosowy nierafinowany – pozyskiwany jest w niskich temperaturach, dzięki czemu nie dochodzi do utraty wartości odżywczych i uszkodzenia cennych mikro i makro elementów zawartych w miąższu.
Olej nierafinowany charakteryzuje się niezwykle delikatnym kokosowy posmakiem i zapachem.
Od zwykłego oleju wyróżnia go największa zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, które wykazują odporność na wysokie temperatury podczas obróbki termicznej, oraz brak cholesterolu.
Jego niewątpliwą zaletą jest także bardzo duża zawartość witamin: C, E oraz B + cennych dla organizmu minerałów. Sam olej może być stosowany jako baza do smażenia wszelkiego rodzaju mięs, ale także jako substytut masła w różnych słodkich i słonych wypiekach. Kruche ciasteczka o kremowym, kokosowym aromacie, czy pachnące naleśniki na zdrowym, kokosowym oleju?
Olej kokosowy rafinowany idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia, jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych olejów oraz masła. Jest odpowiednio tańszy od wersji nierafinowanej.
Dzięki zastosowaniu przy jego produkcji procesu filtracji, jest on pozbawiony jakiegokolwiek zapachu, smaku, czy aromatu. Nie wpływa zatem w żaden sposób na jakość i smak przygotowywanych przez Ciebie potraw – co jest zaletą dla osób które nie przepadają za kokosowym smakiem a chcą wykorzystać jego właściwości podczas smażenia.
W skład oleju kokosowego wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe ok 93%. Jest bogaty w kwasy laurynowy (44-51%) który odpowiada za właściwości antybakteryjne,przeciw wirusowe, przeciwgrzybicze, oraz przede wszystkim poprawia odporność organizmu.
Zawiera trójglicerydy (MCT), to średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe – które,są wyjątkowym tłuszczem, matabolizowanym stosunkowo szybko, bez użycia żółci i enzymów trawiennych. Trawione są bezpośrednio z przewodu pokarmowego, często używane przezs portowców jako suplement przed treningowy dodający energii i zwiększający wytrzymałość.
Poprawia wchłanianie składników odżywczych, dodatkowo przyspiesza metabolizm i nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Zastosowania i właściwości oleju kokosowego:
- zwiększa przyswajalność magnezu oraz wapnia,
- dodaje energii,
- w połączeniu z kawą jest idealny jako napój energetyczno – przed treningowy,
- idealny jako dodatek do potraw, również do smażenia w wysokich temperaturach,
- doskonały na choroby skóry (zapaleniem skóry, egzemą, łupieżem, trądzikiem),
- powoduje spowolnienie starzenia się skóry – doskonały krem na zmarszczki dla kobiet,
- do pielęgnacji włosów – poprawia kondycje cebulek włosowych, zmniejszając wypadanie włosów,
- przyspiesza gojenie ran dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnym,
- wspomaga odchudzanie,
- ułatwia zasypianie oraz poprawia jakość snu
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!