Sięgasz codziennie rano po płatki, bo wszyscy mówią, że to zdrowe śniadanie? Uwaga, w niektórych produktach może być mało zdrowia, a znacznie więcej cukru i konserwantów!
Wiele rodzajów płatków jest dosładzanych do smaku (w 100g popularnych płatków kukurydzianych jest ponad 80g cukru), często znajduje się w nich również sprzyjający tyciu syrop glukozowo- fruktozowy. W efekcie rano zamiast zdrowego śniadania pochłaniasz potężną dawkę kalorii! Nie wierzysz? Sprawdź ile cukru jest w twoich ulubionych płatkach!
Reklamy wmawiają nam, że płatki na śniadanie to zdrowy i sycący posiłek, a tak naprawdę to prawdziwe bomby kaloryczne, które ze zdrowiem nic nie mają wspólnego.
Jeżeli rzeczywiście chcesz zacząć dzień od dobrego posiłku kupuj te produkty, które mają najmniej przetworzonych składników i dodanego cukru.
Celuj w płatki „naturalne”, bez polepszaczy, dodatków czekolady, miodu i cukru.
A najlepiej zrób sobie muesli samodzielnie mieszając płatki owsiane z pestkami (dyni, słonecznika itp.), orzechami, nasionami chia i odrobiną rodzynek.
Źródło: http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!