Cukier dodawany jest do większości powszechnie dostępnych i spożywanych produktów po jakie sięgamy na co dzień. Nie zdajemy sobie nawet sprawy jak wielkich spustoszeń może ta biała substancja dokonać w naszym organizmie. Już w roku 1957 doktor William Cod Martin cukier zaklasyfikował jako truciznę.
Cukier rafinowany jest szkodliwy, gdy jest spożywany przez ludzi, ponieważ dostarcza tylko to, co żywieniowcy określają jako „puste” lub „gołe” kalorie. Brak w nim naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier jest gorszy od innych rzeczy, ponieważ drenuje i wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne z powodu wymagań procesu trawienia, detoksykacji i eliminacji, co wpływa na cały system.
Oto kilka przykładów na to w jaki sposób cukier dewastuje nasz organizm:
Postarza. Cukier degraduje elastynę i kolagen, wzrost wolnych rodników i oksydantów. Powoduje utratę gęstości tkanki łącznej.
Odbiera męskość. Obniża poziom testosteronu na rzecz estrogenu.
Ogłupia. Powoduje kłopoty z pamięcią i uczeniem się. Wywołuje niepokój i depresję.
Osłabia. 1 łyżeczka cukru osłabia system odpornościowy na ponad godzinę. Dodatkowo aby go strawić organizm zużywa wapno i magnez m.in. z zębów. Powoduje również niedobory witamin i mikroelementów.
Zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów. Szczególnie zagrożone mogą być piersi, jajniki, prostata, przewód pokarmowy, wątroba, płuca.
Podnosi poziom cholesterolu, a także komocysteiny i trójglicerydów.
Wywołuje zaparcia, hemoroidy, próchnicę, otyłość, zatrzymuje wodę w organizmie, zaburza gospodarkę hormonalną, astmę, padaczkę, ADHD, choroby serca, krążenia i autoimmunologiczne, problemy ze skórą, tarczycą i stawami.
Sprzyja chorobom przewodu pokarmowego i oczu.
Źródło: http://fitwiedza.pl/10-sposobow-w-jaki-cukier-niszczy-twoje-zdrowie/
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!