W ostatnich latach, naukowcy poświecili się nad badaniami odnośnie glutationu; o którym napisano ponad 80000 prac naukowych. Dr Luc Antoine Montagnier w 2008 roku dostał nagrodę Nobla za przeprowadzone badania. Warto zadać sobie pytanie czym jest glutation oraz dlaczego, zdaniem naukowców, jest on potrzebny ludzkiemu organizmowi.
Glutation – co to takiego?
Glutation jest białkiem zbudowanym z trzech różnych aminokwasów: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego. Jest on składnikiem wszystkich organizmów na ziemi, zarówno ludzi, zwierząt oraz roślin. Cysteina jest tzw. prekursorem glutationu – dzięki niej jesteśmy wstanie produkować glutation, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.
Funkcje glutationu w organizmie:
Jest to naturalny przeciwutleniacz – zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych oraz spowalnia proces starzenia się i śmierci komórek. Zawdzięcza to neutralizującemu działaniu wolnych rodników.
Inicjuje właściwą pracę układu immunologicznego – przez wzrost produkcji białych krwinek, wspomaga nasz układ odpornościowy i chroni przed chorobami. Ważne jest jego działanie detoksykacyjne – rozkłada toksyny wewnątrz naszego organizmu, pozbywa się szkodliwych metali oraz wspomaga wątrobę.
Zadania za jakie odpowiada glutation potwierdza tylko tezę o jego wpływie na nasze zdrowie i długowieczność. Gdyby nie był częścią naszego organizmu wątroba zostałaby wyniszczona przez toksyny, komórki stale byłyby utleniane i rozbijane, układ odpornościowy nie mógłby się bronić przed wirusami oraz zakażeniami, a komórki nowotworowe nie były by zwalczane.
Pozytywne działanie glutationu
Glutation to antyoksydant, czyli przeciwutleniacz. Jest to silne antidotum przeciwko wolnym rodnikom oraz reaktywnym formom tlenu, które wpływają na rozwój chorób cywilizacyjnych, jak: cukrzyca, nowotwory, choroby serca i wiele innych. Odpowiada również za prawidłowe działanie innych przeciwutleniaczy, które dostarczamy do organizmu w codziennej diecie.
Glutation inicjuje właściwą pracę układu immunologicznego . Doktor Gustavo Bounousa twierdzi, że „podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (krwinek białych) w organizmie jest obecność glutationu”. Wpływa on na zwiększenie produkcji białych krwinek oraz determinuje ich właściwą pracę. Przy zachowaniu odpowiednio wysokiego poziomu glutationu, układ immunologiczny funkcjonuje sprawnie.
Ma on siłę do zwalczania wirusów, zakażeń, obcych antygenów oraz komórek nowotworowych. Glutation jest odżywką, którą ten organizm się karmi co wpływa na jego korzystną aktywność.
Glutation posiada działanie detoksyjne, co jest niezwykle ważne w dzisiejszym świecie. Przez zanieczyszczenie środowiska, żywności, używania środków chemicznych, stale się narażamy na działanie toksyn. Glutation ma za zadanie oczyścić nasz organizm poprzez ich rozpuszczenie oraz wydalenie.
Pozbywamy się różnych rodzajów metali, pestycydów, składników zawartych w dymie papierosowym oraz innych substancji, które są czynnikami inicjującymi powstawanie raka. Przez utrzymanie wysokiego poziomu glutationu w organizmie, pozbawiamy nasze ciało oraz wątrobę wszelkich toksyn.
Naukowcy o glutatione
Funkcje glutationu w naszym organizmie są ze sobą ściśle związane. Jego niedobór prowadzi do zasadniczych nieprawidłowości pracy całego organizmu oraz niebezpiecznego osłabienia. Badania nad tym przeciwutleniaczem zostały przeprowadzone przez najwybitniejszych specjalistów w zakresie immunologii i biologii komórek.
Specjalistami prowadzącymi znaczące badaniami nad glutationem m.in. są:
– Dr Luc Antoine Montagnier, laureat Nagrody Nobla w 2008 roku, dziedzina medyczna. W swojej książce Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases poświęcił rozdział glutationowi i cysteinie. Uważa się go za prekursora odnośnie tych antyoksydantów. Wyniki swoich obserwacji przedstawił na Międzynarodowej Konferencji AIDS w Jokohamie w Japonii.
– Dr Mark Hyman, w artykule nakłania do spożywania cysteiny z zamiarem wzrostu natężenia glutationu, co skutkuje polepszeniem naszej odporności. Swoje badania zamieścił w „Glutathione: The Mother of All Antioxidants” (Huffington Post, 6/10/2010).
– Dr Wulf Droge zwraca uwagę na liczbę badań zgodnych do zasady, że cysteina wzmacnia układ odpornościowy organizmu człowieka. Osoby chore na HIV bądź nosiciele mają obniżony poziom zarówno cysteiny oraz glutationu.
Zwiększenie poziomu glutationu
Glutation to jeden z nielicznych związków chemicznych, których nie możemy dostarczyć naszemu organizmowi z zewnątrz. Nie ma możliwości jego suplementacji, ponieważ nie zostanie przyswojony przez nasze komórki. Istotne jest, że produkcja glutationu wraz z wiekiem maleje. Negatywny wpływ na wytwarzanie tego antyoksydantu ma: stres, nieodpowiednia dieta bogata w wysoko przetworzone produkty zawierające konserwanty czy emulgatory. Istotne znaczenie ma również środowisko w jakim żyjemy, przebyte choroby, urazy oraz ekspozycja na promieniowanie.
Do właściwego wytwarzania glutationu niezbędna jest cysteina, którą możemy dostarczyć w postaci suplementów, do naszego organizmu. Zawiera je łatwo dostępne białko serwatkowe WPC 80. Suplement jest w ostatnich latach bardzo doceniony, ze względu na łatwą przyswajalność oraz wysoką wartość odżywczą białka i samej cysteiny. Warto szukać produktów zawierających białko WPC 80, np. batonów w przystępnej cenie.
Literatura:
• Gutmann J., Glutation. Twój klucz do zdrowia, Warszawa 2010.
• Montagnier L. A, Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases, http://www.nutritionadvisor.com (pobrano: 20.11.2015)
• Ługowski M., Saczko J., Kulbacka J., Banaś T., Reaktywne formy tlenu i azotu, Wrocław 2011.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!