W porównaniu z innymi ziarnami, komosa posiada największą zawartość białka i to w dodatku bogatego we wszystkie aminokwasy, które człowiek musi dostarczyć wraz z pożywieniem.
Tak duża zawartość białka powoduje, że posiłek oparty na komosie zabija głód na długi czas i zapobiega podjadaniu.
Dodatkowo ziarna komosy zawierają więcej wapnia niż mleko i są bogate w tłuszcze, żelazo, fosfor i witaminy.
To za mało?
Poniżej znajdziesz pozostałe powody, dla których warto wprowadzić komosę do swojej diety:
- zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy
- jest wspaniałym źródłem błonnika
- ma niski indeks glikemiczny
- nie zawiera glutenu, więc jest polecana chorym na celiakię
- ma działanie antynowotworowe.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!