Rosół – wiele osób może go uznać za sztandarową polską zupę. Rosół co niedzielę króluje na polskich stołach, a przepisów na niego tyle ile kucharek. Jest pierwszą potrawą o której myślimy w przypadku choroby lub dnia po ciężkiej imprezie :). Czy ta tak ubóstwiana zupa jest cenna dla naszego zdrowia? Okazuje się, że… tak. Warto pić rosół bardzo cżęsto.
Kości na których gotujemy rosół zawierają dużo kolagenu. Kolagen zaś jest bogat w glicynę, czyli aminokwas o działniu przeciwzapalnym. Dzięki temu nasze jelita są w świetnym stanie. A zdrowe jelita to zdrowy cały organizm.
Kolagen jest również ważnym składnikiem, o którym mogłaś często słyszeć w reklamach… kremów. Nic dziwnego! Ujędrnia on komórki skóry, dzięki czemu mamy mniej zmarszczek, a sama skóra jest bardziej gładka, nawilżona i jędrna. Picie rosołu więc pomaga nam w utrzymaniu zdrowego wyglądu skóry i opóźnia efekty czasu w postaci zmarszczek.
Zamiast wydawać krocie na drogie suplementy… lepiej wzmacniać skórę „od środka” pożywnym rosołkiem 🙂
Rosół doskonale działa również na stawy. W stawach znajduje się chrząstka stawowa, której składnikami są między innymi kolagen i glukzamina. A właśnie te składniki występują w rosole. Pijąc więc regularnie rosół (na kościach zwierzęcych), wzmacniasz stawy, i możesz zmniejszać procesy wynikające ze ścierania się chrząstki między stawowej.
Rosół również jest bardzo sycący – więc jeżeli dopada Cię ochota na słodycze, warto mieć pod ręką szklaneczkę pożywnego bulionu ze pyszną marchewką i świeżo pokrojoną pietruszką 🙂
Zobacz też przepis na pyszną, zdrową, domową kostkę rosołową.
źródło: portal.abczdrowie.pl/4-powody-dla-ktorych-warto-codziennie-pic-rosol
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!