„Ujemne kalorie” występują w sytuacji, gdy dany produkt zawiera mniej kalorii, niż jest ich potrzebnych na realizację wszystkich procesów związanych z jego strawieniem, metabolizmem i wydaleniem.
Gdzie znajdziesz ujemne kalorie?
Wśród produktów zawierających ujemne kalorie znajdziesz: świeży ananas, arbuz, melon, seler naciowy, grejpfrut, sałata, brokuły, szparagi, ogórki, papryczka chili.
Jeżeli masz pomysł, by żywić się przede wszystkim produktami, zawierającymi ujemne kalorie to delikatnie mówiąc… jest on nietrafiony 🙂
Zrobisz krzywdę swojemu organizmowi – w rozsądnym odchudzaniu, najważniejsza jest ogólna kaloryczność i jakość posiłków (czyli by zachować odpowiednie proporcje i by żywność była jak najmniej przetworzona), przeczytaj o tym jak łatwo obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne organizmu.
Natomiast w tym tekście dowiesz się co to są kalorie i jak je liczyć.
Warto również sprawdzić ten tekst, dzięki niemu sprawdzisz jakie jest średnie zapotrzebowanie na kalorie dla Twojego organizmu.
Źródło: zdrowie.wp.pl
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!