W czasach coraz popularniejszej żywności przetworzonej oraz zwiększonego ryzyka chorób cywilizacyjnych, z chęcią sięgamy po produkty, które pomogą organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i opóźniają procesy starzenia. Jednym z ostatnich hitów antyoksydacyjnych jest woda zjonizowana. Dlaczego tak fantastycznie działa?
1. Jest naturalnym przeciwutleniaczem
Kiedy pijesz wodę alkaiczną, organizm otrzymuje dodatkową porcję antyoksydantów, które pomagają eliminować nadmiar wolnych rodników. Chronisz tym samym zdrowe komórki i wzmacniasz system odpornościowy organizmu.
W wodzie alkaicznej znajdują się wolne elektrony – łączą się one z wolnymi rodnikami, które krążą po Twoim organizmie, uniemożliwiając tym samym „atakowanie” zdrowych komórek Twojego ciała.
Woda alkaiczna pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, opóźnia również procesy starzenia.
2. Zmniejsza zakwaszenie organizmu
Wraz z wiekiem środowisko naszego organizmu kwaśnieje: oznacza to, iż zmniejsza się zasadowość krwi, co może powodować groźne choroby. By temu przeciwdziałać, organizm musi otrzymać niezbędne minerały wraz z żywnością i płynami.
Regularne picie wody alkaicznej gwarantuje dostarczenie odpowiednich ilości minerałów alkaicznych, które pomagają w neutralizacji pozostałości kwasowych.
W wodzie alkaicznej brak jest również rozpuszczonych jonów rozpuszczonych soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu), zakwaszających organizm.
3. Przyspiesza metabolizm
Dzięki specyficznej budowie cząsteczkowej, woda alkaiczna łatwiej przenika przez błony komórkowe, penetrując tkanki (w dobrym tego słowa znaczeniu): przyspiesza procesy zachodzące w komórkach, usuwa i „wypłukuje” toksyny, nasyca je wodą.
Organizm potrzebuje do realizacji tych procesów mniej energii, następują dużo dynamicznej, skrócony więc zostaje czas, w którym produkty przemiany wewnątrzkomórkowej znajdują się w Twoim ciele – są szybciej absorbowane i płynniej wydalane z organizmu.
4. Rozrzedza krew
Jednym ze skutków kwaśnienia środowiska organizmu jest to, że krew staje się coraz gęstsza. Może to zakłócać jej krążenie, powodując ryzyko powstawania skrzepów oraz utrudniając płynność procesów przemiany materii.
Dzięki mniejszemu napięciu powierzchniowemu wody alkaicznej (w porównaniu do wody z sieci wodociągowej), utrzymujesz odpowiednią „ciekłość” krwi.
5. Więcej tlenu
W wodzie alkaicznej dominują jony OH-, oznacza to, iż organizm otrzymuje dodatkową porcję tlenu. Dzięki temu procesy przemiany materii (które opierają się na „spalaniu” tlenu) przebiegają płynniej i szybciej.
To co jest bardzo ważne, dzięki dużemu nasyceniu tlenem, węglowodany dostarczone organizmowi, które są zamieniane na energię są rozkładane efektywniej, a to zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Jak działa woda zjonizowana?
W olbrzymim skrócie, zjonizowana woda alkaiczna pomaga zmniejszyć zakwaszenie organizmu, dzięki skraplaniu pozostałości kwasowych, które są wydalane przez nerki.
Skąd wziąć wodę zjonizowaną?
Do wytworzenia wody zjonizowanej używa się specjalnych jonizatorów wody – to urządzenia, które przypominają czajnik do gotowania i wytwarza wodę zjonizowaną z wody dostępnej w sieci wodociągowej.
Bez problemu możesz je kupić w w internecie.
Czas potrzebny do przygotowania pełnej porcji to około 5 minut.
Warto nadmienić, że niektóre jonizatory, jak Aquaton Silver dodatkowo posiadają możliwość przygotowania wody srebrnej, zabijające mikroorganizmy i bakterie.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!