Zdrowy jak ryba… ale czy ryby w rzeczywistości są takie zdrowe? Faktycznie składniki odżywcze zawarte w rybach mogą pokazywać, że jest to pożywienie o najwyższej jakości. Co więcej rybi tłuszcz zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Problem leży jednak w innym miejscu. Ze względu na bardzo duże skażenie mórz i oceanów również i ryby coraz częściej mogą stanowić nawet złoża niebezpiecznych dla naszych organizmów substancji takich jak kadm czy ołów.
Jeśli jemy ryby z nieznanego pochodzenia to często pochłaniamy również ogromne ilości metali ciężkich. Na szczęście stopień skażenia zależy przede wszystkim od gatunku i miejsca połowu danej ryby. Przy wyborze kierujmy się wynikami badań.
Najzdrowsze są ryby morskie – pływające na wolności w oceanach. Unikajmy ryb hodowlanych zwłaszcza tych pochodzących z Azji.
Przeczytaj więcej o tym które ryby są najzdrowsze, jak je wybierać i które kupować.
Źródło: www.zatrzymajzdrowie.pl
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!