Znasz to uczucie, kiedy sięgasz po kolejnego chipsa wmawiając sobie, że to już ostatni? Oczywiście ten sam schemat powtarza się, aż do zjedzenia całej paczki chipsów.
Czy wiesz, że jedzenie ciastek, pizzy, hamburgerów i innych gotowych potraw może działać jak narkotyk?
Naukowy z Michigan University twierdzą, że jedzenie pokarmów przetworzonych wpływa na mózg tak samo jak narkotyki.
Wszystko za sprawą soli, cukru i tłuszczu. Od lat naukowcy pracują nad stworzeniem „idealnej” receptury, która będzie przyciągała ludzi do danego produktu.
Połączenie soli, cukru i tłuszczu w jednym pokarmie, to szok dla naszych kubków smakowych.
Wiesz, co oznacza pojęcie „Bliss Point”?
W najprostszy sposób można ten zwrot wyjaśnić jako moment, w którym osoba spożywająca dany pokarm odczuwa przyjemność, rozkosz smaku. Jakakolwiek zmiana smaku, sprawia, że produkt przestaje być smaczny.
Chodzi o odpowiednie proporcje pomiędzy sola, cukrem i tłuszczem w danym pokarmie.
To właśnie te proporcje sprawiają, że dana przetworzona żywność wydaje nam się smaczna.
Wszystkiemu winne są geny
Jeszcze nigdy w historii jedzenie nie było tak łatwo dostępne jak teraz.
Przez wieki człowiek zmuszany był do walki o żywność. A czego poszukiwali nasi przodkowie?
Po pierwsze cukier!
To najprostsza forma węglowodanów. A jak wiadomo to węglowodany są głównym źródłem energii. Wcześniej ludzie znajdowali cukier w owocach i miodzie. Dziś częściej sięgamy po batoniki, lody lub inne słodkości.
Cukier uzależnia najbardziej.
W badaniach przeprowadzonych na szczurach, okazało się, że po odebraniu zwierzętom dostępu do cukru, można było zauważyć efekt „odstawienia”. Charakterystyczne symptomy widziane w momencie odstawienia narkotyku – szczękanie zębami, dreszcze, drgawki.
Po drugie sól
W kolejnych badaniach przeprowadzonych na szczurach udowodniono, że po zjedzeniu pokarmu bogatego w ten minerał, uwalniana jest dopamina.
Dopamina odpowiada za dobre samopoczucie, pozytywne nastawienie do życia. Osoby, u których dopamina uwalniane jest w nadmiarze, to osoby bardzo pobudzone.
Naukowcy twierdzą, że osoby, u których występuje nadmiar dopaminy, mają duże skłonności do hazardu.
Po trzecie tłuszcz!
Nasi przodkowie poszukiwali mięsa. To mięso było głównym źródłem tłuszczu. 1 g tłuszczu to aż 9 kcal.
Problem jest jednak w tym, że wcześniej mięso nie pojawiało się na stołach tak często, jak dziś.
Pamiętajmy, że nadmiar tłuszczu odkładany jest w naszej tkance podskórnej. Dlatego właśnie tyjemy.
Powiedzenie, że wszystko jest dla ludzi, może mieć tu zastosowanie. Jednakże należy pamiętać, aby zachować umiar.
Jeżeli nie potrafimy odmówić sobie jedzenia typu fast food, powinniśmy się zastanowić, czy nie jesteśmy uzależnieni od cukru, tłuszczu i soli.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!