W wielu środowiskach „pro-zdrowotnych” aspartam, czyli bardzo popularny słodzik do napojów, jest przedstawiany jako substancja, która drastycznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Po licznych publikacjach, artykułach i wpisach sprawie przyjrzał się jeden z czołowych polskich, naukowych YouTuberów – Dawid Myśliwiec, prowadzący blog Uwaga! Naukowy bełkot.
Wnioski do jakich doszedł mogą być dla wielu osób zaskakujące – otóż nie ma twardych dowodów na to, że aspartam w ilościach w jakich występuje w żywności, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.
Więcej informacji znajdziecie w filmie:
Dawid obecnie przygotowuje doktorat z chemii, każdy jego materiał jest opatrzony solidną bibliografią i fantastycznym przygotowaniem merytorycznym. Opiera się wyłącznie na sprawdzonych i zweryfikowanych informacjach oraz publikacjach naukowych.
Zatem – czy aspartam powoduje raka?
Obecne badania naukowe nie potwierdzają faktu zwiększonego ryzyka zachorowania na raka po spożyciu aspartamu.
Żeby była jasność – nie namawiamy nikogo do sięgania po artykuły spożywcze zawierające aspartam. Chcemy jednak wyraźnie podkreślić, że obecnie nie ma dowodów, które wskazywałyby na to, że aspartam w dawkach w jakich znajduje się w przetworach spożywczych powoduje raka.
Stąd też jego „czarna” legenda jest nieprawdziwa.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!