Suszone owoce są bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie posiłków. Dodajemy je do wielu owsianki, sałatek czy deserów, jednak czy można je jeść bez ograniczeń? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!
Suszone owoce – jeść czy nie?
Osoby na diecie powinny ograniczyć ilość suszonych owoców, które jedzą. Są one często spożywane jako słodka przekąska między posiłkami, ale łatwo dzięki nim napchać się kaloriami.
Lepiej jest dodać suszone owoce w małych ilościach do posiłków niż zajadać się nimi garściami w formie przekąski. Suszone owoce mają znaczenie więcej kalorii niż ich świeże odpowiedniki, a w dodatku nie są tak sycące.
Przestrzegamy również przed owocami do których dodawana jest dodatkowa ilość cukru – konserwantów, które mają na celu dłużej utrzymać suszone owoce zdatne do spożycia.
Suszone owoce – pozytywy
Suszone owoce są wysoko-węglowodanowym dodatkiem do diety. Dlatego też powinniśmy spożywać je większą ilością w okresach zmożonej aktywności fizycznej – ok. 1-3 godziny po treningu – szczególnie jeśli celem treningu jest utrata tkanki tłuszczowej.
Osoby o szczupłej budowie ciała mogą w swojej diecie uwzględniać mniejsze porcje suszonych owoców dodawanych do śniadań czy szejków.
Uważaj!
Suszone owoce – podobnie jak ich świeże odpowiedniki – w dalszym ciągu zawierają dużo witaminy A i C, jednak, ze względu na mniejszą ilość wody, są o wiele bardziej kaloryczne. Pokłady witaminy również mogą zniknąć po dodaniu do nich konserwantów.
Suszone owoce, tak jak świeże, zawierają witaminy A i C, jednak inne witaminy, jak np. tiamina (witamina B1) najczęściej przepadają po dodaniu do owoców konserwantów – stosowanej na masową skale pestycydy służące do przedłużenia okresu zdatności do spożycia – takie jak cukier trzcinowy, olej roślinny czy słonecznikowy.
Szczególnie widoczne jest to w przypadku suszonej żurawiny, która zawiera: cukier trzcinowy, żurawinę wielkoowocową słodzoną i olej słonecznikowy.
Dlatego zawsze przed zakupem sprawdzaj czy suszone owoce nie zawierają dodatków barwników, konserwantów, tłuszczów (np. suszone banany) i cukrów!
Suszone i świeże owoce porównanie:
- Porcja suszonych owoców to ponad 300 kalorii i ok. 65 g. cukru. Przeciętnie świeży owoc to od 60 do 80 kalorii i ok. 15 g. cukru.
- Suszone owoce mają większą zawartość błonnika.
Źródło: www.sztukazywienia.com
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!