Dlaczego po czekoladzie czujemy się szczęśliwi? Czekolada poprawia humor, ponieważ wpływa ona na wydzielanie się endorfin – hormonu szczęścia. Co więcej pozytywnie wpływa ona na działanie naszego serca. Obniża też cholesterol, ale… w nadmiarze może zaszkodzić!
Wyróżniamy 4 rodzaje czekolad: gorzką, mleczną, białą i z dodatkami.
Najlepszą czekoladą jest oczywiście czekolada gorzka. Zawiera ona co najmniej 60% ziaren kakaowca
Dla porównania w przypadku czekolady mlecznej mamy do czynienia z 25% ziaren kakaowca; biała nie zawiera kakao, a tłuszcz z kakaowca. Z kolei czekolada z dodatkami, ze względu na dużą ilość suszonych owoców bądź nadzienia, jest najbardziej kaloryczna.
Statystyczny Polak zjada około 1,5 kg czekolady rocznie. Warto zadbać, aby nie była ona „podrabiania”, dlatego wybierajmy taką, która ma najwięcej kakao!
I nie przesadzajmy z ilością – możemy zjeść 2-3 kostki gorzkiej czekolady dziennie, ale unikajmy czekolady białej i mlecznej!
Źródło: www.zatrzymajzdrowie.pl
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!