Czystkiem (Cistus) nazywamy zioło znane ze swych wyjątkowych właściwości leczniczych. Występuje w ponad 50 odmianach i występuje naturalnie w basenie Morza Śródziemnego i w Azji Zachodniej. W Polsce najpopularniejsza dostępna odmiana to Czystek kreteński – Cistus incanus. Spożywany jest w formie herbaty.
W internecie znaleźć możemy wiele informacji na temat dobroczynnych właściwości tej rośliny. Niektóre z nich przekonują, że czystek jest skutecznym środkiem w walce z wszelkiego rodzaju infekcjami. Polecany jest w przypadku alergii, boreliozy, a nawet chorób nowotworowych.
Czystek zawiera podobno większą ilość polifenoli niż czerwone wino. Są to silne przeciwutleniacze – substancje, które mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki, które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych.
Dodatkowo wstrzymują rozwój i rozwijanie się stanów zapalnych, wzmacniają organizm, chronią naczynia krwionośne, hamują utlenianie się „złego” cholesterolu oraz wspomagają układ odpornościowy.
Czystek podobno jest w stanie ochronić organizm przed wirusami ptasiej grypy, wirusów jelitowych i opryszczki.
Nie przeprowadzono do tej pory badań, które by to potwierdzały, ale wiemy, z badań greckich naukowców, że olejek eteryczny z liści czystka kreteńskiego wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, zarówno na bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne.
Jednak były to jedynie badania in vitro. W 2010 roku przeprowadzono również badanie laboratoryjne, które wykazało, że olejek eteryczny z czystka kreteńskiego hamował wzrost bakterii Borrelia burgdorferi, która jest odpowiedzialna za rozwój boreliozy.
Czystek może występować poza herbatą także w formie tabletek do ssania lub kapsułek. Jest suplementem diety i powinien być traktowany jako dodatek i uzupełnienie diety w celu utrzymania i wzmocnienia odporności organizmu – nie jako lekarstwo.
Herbatę z czystka można przygotować, zalewając wrzątkiem 1 czubatą łyżkę ziół i zaparzając ją przez 5- minut.
Napar z czystka
Z kolie napar z czystka można przygotować, zalewając 1 l wody garść czystka (ok. 10 g). Mieszankę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/czystek-ziolo-prawdziwe-wlasciwosci-zdrowotne-czystka_37926.html
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!