Opinie na temat grzybów są różne. Począwszy od tego, że są ciężkostrawne i nie posiadają żadnych wartości odżywczych, po opinie, że w zrównoważonej diecie nie może zabraknąć „leśnego mięsa”.
Istnieje co najmniej kilka powodów dla, których jednak warto jeść grzyby.
1. Są wartościowe odżywczo. W grzybach znajduje się spora ilość białka, sole mineralne, żelazo, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B. Zawierają również wiele aminokwasów, potas, magnez, fosforan, wapń, sód.
2. Są dobre dla serca. Zrównoważona dieta, bogata w przyswajalne białko, jest sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. Zawierają węglowodany, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy.
3. Są niskokaloryczne. Posiadają niewiele kalorii, więc nawet zjedzenie większej ilości nie sprawi, że przytyjemy.
4. Są smaczne. Odpowiednio przyrządzone, stanowią znakomity dodatek do potraw. Można dodawać je do dań głównych, zrobić zupę itd.
5. Służa jaką środek leczniczy. W tradycyjnej medycynie chińskiej wiele grzybów wykorzystywanych jest w celach leczniczych.
6. Błonnik – samo zdrowie. W grzybach znajduje się od dwóch do czterech procent błonnika pokarmowego. Co więcej błonnik ten jest bogaty w polisacharydy. Są wykorzystywane jako środki o wysokich właściwościach odżywczych, przeczyszczających, a nawet nadają się do zastosowania jako opatrunki na rany.
7. Zbieranie grzybów – aktywność i świeże powietrze. Tradycja ta zwabia do lasów mnóstwo osób. Jest to świetny trening, a także okazja do pooddychania świeżym powietrzem. Zieleń lasu działa również antystresowo. Pamiętaj, że grzyby bywają również trujące. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne.
8. Można uczynić je lepiej strawnymi. To prawda, że grzyby są ciężkostrawne, ale przecież nikt nie je ich codziennie. Zjadanie grzybów sezonowo z zastosowaniem pewnych zasad nie jest niebezpieczne. Zjedzenie od czasu do czasu grzybów nie zaszkodzi. Aby uczynić grzyby lepiej strawnymi powinniśmy gotować je z dodatkiem ziół wspomagających trawienie oraz stosować herbatki ziołowe.
Źródło: http://befit.pl/8-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-grzyby/
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!