Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak zwykle spiesząc się do pracy lub szkoły, stawiamy na coś co możemy przygotować szybko, a zarazem smacznie. Popularnym przykładem może tu być pieczywo i dżem. Czy jednak ten wybór jest słuszny?
Taki posiłek spowoduje szybki i gwałtowny skok cukru we krwi. Stężenie cukru we krwi rośnie wtedy bardzo szybko, a organizm musi pracować na pełnych obrotach, by go wyrównać do odpowiedniego poziomu. Obciążona zostaje trzustka, która uwalnia insulinę.
Dietetycy ostrzegają, że po szybkim skoku cukru – energia zamienia się w zmęczenie i rozdrażnienie. Co prowadzić może do insulinoodporności i cukrzycy.
W zwalczeniu takiego ryzyka pomaga błonnik, który znajduje się w pieczywie pełnoziarnistym. Aby utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i ułatwić trawienie powinniśmy sięgnąć po ciemne pieczywo.
Źródło: https://portal.abczdrowie.pl/5-produktow-ktorych-nie-powinno-sie-laczyc/3
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!