Jabłko czy gruszka? Ten podział budowy ciała u kobiet wydaje się jasny. Ale nie polega on jedynie na wizualnej różnicy. Dotyczy ona również naszego codziennego funkcjonowania czy nawet odżywiania.
Z tego, jaką budowę ciała posiada dana kobieta, można wyczytać nie tylko w jakich rejonach ciała odkłada się tłuszcz, ale także na jakie choroby kobieta może być bardziej podatna.
Im mniejsza różnica miedzy obwodem talii i bioder, tym większe prawdopodobieństwo, ze masz budowę jabłka i tym większe zagrożenie chorobami serca, nowotworami i cukrzycą.
Jak się okazuje „Gruszki” magazynują tłuszcz, który chroni przed chorobami serca, podczas gdy tłuszcz „Jabłek” jest bardzo szkodliwy.
Jeżeli zbyt duża jego ilość jest magazynowana w wątrobie kobiety o budowie ciała jabłka, to powiększa się obwód talii, a poziom insuliny wzrasta. Mogą też pojawiać się stany chorobowe.
„Gruszki” też nie powinny spać spokojnie. Są one wyjątkowo narażone na żylaki, cellulit czy osteoporozę.
Powinnyśmy uwzględniać w naszych dietach potrawy zmniejszające ryzyko zachorowania na, typowe dla danego kształtu, przypadłości.
Źródło: szczuplejsza.pl
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!