Chcesz mieć piękne białe zęby? Jest wiele środków by uzyskać ten efekt. Wybielające paski, zabiegi dentystyczne, specjalistyczne pasty. Każdy jednak ma swoje wady i zalety. Mogą powodować nadwrażliwość zębów lub uszkodzić szkliwo. Na szczęście istnieją również sposoby naturalne.
Wzbogać swoją dietę o te składniki, by nie tylko uzyskać bielsze zęby, ale i by zadbać o ich zdrowie.
1. Brokuły. Świeże i chrupiące są niczym szczoteczka do zębów. Zawarte w nich żelazo pomaga zwalczać przebarwienia. Usuwają również bakterie i zapobiegają erozji kwasowej szkliwa.
2. Pomarańcze. Zachowaj skórkę. Nie jest ona tak kwaśna jak w przypadku innych cytrusów, a zawiera dużo witaminy C. Warto przed obraniem owocu dobrze wyczyścić skórkę, a następnie białą częścią przecierać powierzchnię szkliwa. Metoda ta pomoże zwalczyć odkładanie się kamienia nazębnego i zminimalizować uszkodzenia.
3. Truskawki. Pasta wykonana z truskawek i sody oczyszczonej zawiera kwas jabłkowy, który jest naturalnym wybielaczem. Po umyciu zębów, warto przemyć je raz jeszcze tradycyjną pastą, gdyż truskawki zawierają cukry.
4. Marchew. To chrupiące warzywo, jest doskonałą powierzchnią ścierną, przez co możemy zapomnieć o plamach na zębach! Zjadanie surowej marchewki pozwala w naturalny sposób wygładzać zęby, przez co uśmiech jest piękny i błyszczący.
5. Ser. Posiada białko, witaminy i minerały. Twarde sery jak np. gouda wygładzają powierzchnię zębów, usuwają osadzający się kamień i resztki pokarmu.
Źródło: http://fiteria.pl/naturalne-wybielanie-zebow/
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!