Ksylitol to naturalny cukier brzozowy. Jest jednym z najzdrowszych i najpopularniejszych zamienników cukru.
Ksylitol to naturalny, zastępczy środek słodzący pierwotnie przeznaczony dla diabetyków. Jego główna zaletą jest fakt, że bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi i posiada aż 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier.
Co to jest Ksylitol?
Z chemicznego punktu widzenia ksylitol jest alkoholem cukrowym – czyli składa się z cząsteczki cukru i cząsteczki alkoholu, jednak wyglądem przypomina zwykły, biały cukier. Nazwa cukier brzozowy jest nieco myląca. Wprawdzie tradycyjnie ksylitol pozyskiwało się z kory brzozowej, jednak obecnie ten sposób produkcji jest rzadko stosowany. Na skalę przemysłową większość producentów pozyskuje ksylitol z kukurydzy.
Jakie są zalety spożywania ksylitolu zamiast cukru?
Największe zalety ksylitolu:
- wolno podnosi poziom glukozy we krwi i ma o prawie 40% mniej kalorii niż cukier,
- działa bakteriobójczo ,
- wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie, czyli korzystnie wpływa na mineralizację kości i walkę z osteoporozą,
- nie wpływa (w przeciwieństwie do sacharozy) na rozwój grzybów i drożdżaków.
Czy ksylitol ma jakieś wady? Są one niewielkie. U niektórych osób może być źle tolerowany przez organizm, wywoływać wzdęcia i biegunkę.
Biorąc to pod uwagę, dobrze jest wprowadzać go do jadłospisu ostrożnie i stopniowo i nie przekraczać dziennej zalecanej dawki – 15 g, czyli trzech łyżeczek od herbaty.
Przeczytaj więcej o innych zdrowych zamiennikach cukru
Gdzie zamówić ksylitol?
Poniżej przygotowaliśmy dwa linki, które łatwo i szybko pomogą ci zamówić ksylitol:
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!