Ryby, choć smaczne i zdrowe zwykle nie goszczą na naszych stołach zbyt często. Ich właściwości sprawiają jednak, że warto od czasu do czasu wzbogacić o nie nasze posiłki.
Dlaczego warto?
Oto kilka powodów.
1. Wzmacniają serce. Zawierają niezbędne organizmowi nienasycone kasy tłuszczowe omega-3. Najwięcej ich posiadają łosoś, tuńczyk, makrela oraz śledź. Obniżają ciśnienie krwii, poziom cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Mają również działanie przeciwzapalne.
2. Dbają o linię. Posiadają niewiele kalorii. Porcja (150 g) dorsza pieczonego ma zaledwie 110 kcal, to prawie cztery razy mniej niż porcja pieczonej szynki wieprzowe. Dorsz zawiera dodatkowo dzienną dawkę jodu, który przyspiesza przemianę materii. Tłuszcze zawarte w tłustych rybach morskich z kolei hamują apetyt, wspomagając odchudzanie.
3. Opóźniają efekt starzenia się. Pieczone w folii, gotowane lub duszone są lekkostrawne, mają sporo łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A (poprawia kondycję skóry), D (wzmacnia kości i zęby) oraz E (usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki).
4. Działają kojąco na nerwy. Chude ryby słodkowodne podnoszą poziom serotoniny (hormonu szczęścia), co działa antydepresyjnie. Zawierają również witaminy z grupy B (wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację). Po ryby sięgaj więc częściej jesienią i zimą, gdy dopada cię chandra.
Uwaga!
Ważne jest by wybierać zdrowe i odpowiednio przygotowane ryby. Tutaj dowiesz się wszystkiego o rybach w diecie – jakie wybierać, jakich unikać, jakie gatunki i sposoby przygotowania są najzdrowsze.
Tutaj natomiast znajdziesz 5 superprzepisów na zdrowe ryby z grilla.
Źródło: http://polki.pl/odzywianie_artykul,10011677.html
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!