Wraz z wiekiem zdajemy sobie sprawę, że coraz częściej zapominamy o czymś. Czyjegoś imienia, tego gdzie położyliśmy kluczyki, w sklepie zapominamy o jakimś produkcie, który chcieliśmy kupić. Aby zmienić ten stan rzeczy, warto zadbać o nasz umysł.
Naszą pamięć możemy poprawić dzięki ćwiczeniom pamięci, odpowiedniej diecie, dostarczaniu organizmowi odpowiednich substancji.
Węglowodany złożone i witaminy grupy B zapewnią naszemu mózgowi dostateczną ilość neuroprzekaźników poprzez metabolizm glukozy. Znajdziemy je w fasoli, ryżu, zbożach i ziemniakach.
Żelazo. Jego brak wywołuje anemię, a ta zaburza funkcjonowanie pamięci krótkotrwałej. Braki żelaza można nadrobić spożywając ryby, drób, chude mięso.
Flawonoidy- przeciwutleniacze blokujące wpływ wolnych rodników na komórki nerwowe w mózgu, poprawiają krążenie mózgowe, usprawniając pamięć. Czarne jagody czy truskawki są ich cennym źródłem.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na krążenie mózgowe. Ich źródłem są owoce awokado czy oliwa z oliwek. W awokado odnajdziemy również witaminę E, która również poprawia pamięć i spowalnia chorobę Alzheimera.
Warto zatem wzbogacić naszą dietę o tych kilka składników by poprawić naszą pamięć.
źródło: http://fiteria.pl/problemy-z-pamiecia-co-jesc-by-sobie-pomoc/
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!