Jak, za sprawą naturalnych środków obniżyć cholesterol?
Witamina E – zapobiega ona utlenianiu przez wolne rodniki cząsteczek złego cholesterolu.
Magnez – zapobiega tworzeniu się złogów cholesterolowych w tętnicach.
Stosuj dietę niskotłuszczową!
W swojej diecie pamiętaj o produktach takich jak czosnek, soja, dynia.
Czosnek oczyszcza tętnice, redukuje ilość cholesterolu (zwłaszcza złego) oraz zawiera substancje pobudzające wytwarzanie aminokwasu, który jest skutecznym przeciwutleniaczem.
Soja jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu zmniejsza aktywność enzymu, który jest niezbędny do produkcji cholesterolu.
Dynia zawiera beta-sitosterole i fitosterole, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu z jelit.
Do smażenia używaj jedynie oliwy z oliwek. Jest ona obfita w kwasy tłuszczowe, dzięki czemu zwiększa stężenie HDL (dobrego tłuszczu) we krwi.
I w końcu pamiętaj o owocach! Jabłka czy pomarańcze zwiększają stężenie HDL. Dostarczają naszym organizmom również dużej ilości błonnika
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!