Największy błąd jaki popełniamy w kuchni, to wielokrotne smażenie na tym samym oleju. Smażenie potraw z zasady jest niezdrowe, ale jeśli wielokrotnie użyjemy tego samego tłuszczu to na własne życzenie trujemy swój organizm szkodliwymi związkami chemicznymi.
Zanim sięgniesz po olej zwróć uwagę jego pochodzenie. Najzdrowsze z pewnością są te, pochodzenia roślinnego, gdyż zawierają witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią serce i udrażniają żyły.
Kolejnym czynnikiem na który warto zwrócić uwagę jest to, aby olej po który sięgniemy zawierał jak najwięcej kwasów jednonienasyconych. To właśnie one są odporne na działanie wysokich temperatur.
Jeśli, z kolei, kupujemy oliwę z oliwek pamiętajmy, że najlepsza jest ta, z pierwszego tłoczenia. Unikajmy też smażenia potraw na oliwie, ponieważ szybko się ona spala, a co za tym idzie może uwalniać szkodliwe dla naszych organizmów izomery trans.
Źródło: www.zatrzymajzdrowie.pl
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!