Szpinak często budzi mieszane odczucia. Część osób go uwielbia, a część odczuwa w stosunku do niego głęboką awersję. Dla osób, które lubią szpinak mamy dobre wieści. To pochodzące prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji warzywo jest jednym z najbardziej odżywczych. Odpowiednio doprawiony może być fantastycznym dodatkiem do dań.
Szpinak jest rewelacyjnym źródłem żelaza (choć w szpinaku występuje ono w formie trudniej przyswajalnej przez organizm niż w innych warzywach). Zielone listki bogate są w składniki mineralne i witaminy. Zawierają szczególnie dużo beta-karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, a ze składników mineralnych (oprócz żelaza) – sporo wapnia oraz magnezu. Oprócz tego zawierają one także silne przeciwutleniacze – luteinę i kwercetynę.
W szpinaku występuje jednak kwas szczawiowy, który utrudnia przyswajalność wapnia tworząc z nim nieprzyswajalny dla organizmu ludzkiego szczawian wapnia. Nie powinni spożywać go cierpiący na artretyzm, reumatyzm, ze schorzeniami nerek, wątroby oraz z chorobami układu pokarmowego.
Ze względu na niską kaloryczność (100 g liści szpinaki to zaledwie 16 kcal) szpinak świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię i odchudzających się. Liście szpinaku są lekkostrawne i działają lekko przeczyszczająco, stąd są także godne polecenia w przypadku zaparć.
W sklepach możemy dostać szpinak w postaci świeżych listków, mrożony lub w puszkach. Oczywiście najlepszym wyborem będzie ten naturalny, świeży. Następnie najlepiej sięgnąć po szpinak mrożony. Szpinak z puszki, może być wykorzystany jedynie okazjonalnie.
Żródło: http://www.fit.pl/dietadlaciebie/dla-zdrowia-i-urody/szpinak-pelen-zalet,713,1,0.html
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!