Zmiany w sposobie żywienia u Polaków w ostatnich latach spowodowały znaczny spadek zachorowalności na niektóre nowotwory, głównie takie jak rak żołądka, wątroby, trzustki czy przełyku.
Jak wynika z raportu Instytutu Żywności i Żywienia nieprawidłowa dieta w aż 30-70 proc. odpowiada za powstawanie różnego typu nowotworów. Najbardziej widoczne jest to w przypadku raka żołądka – jednego z najbardziej złośliwych nowotworów – w przypadku którego odnotowano znaczny spadek zachorowalności.
Głównym czynnikiem jaki miał wpływ na ten stan rzeczy miało zwiększenie się w naszym kraju spożycia owoców i warzyw. Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, iż „Im więcej spożywamy warzyw i owoców, tym lepiej”
Duży wpływ na ilość zachorowań na nowotwory ma również zbyt duże spożycie soli. W latach 1999 – 2011 spadło ono o 26 %. Sól w dalszym ciągu pozostanie jednak „białą śmiercią” – nadal jest ona głównym powodem zachorowań na raka żołądka
Na koniec ważnym jest również zachowanie odpowiedniej wagi. Z każdym kilogramem nadwagi i otyłości rośnie bowiem zagrożenie zachorowania na nowotwór.
Źródło: PAP
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!