Już w latach 60. i 70. XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był obligatoryjnie podawany dzieciom w przedszkolach. Miało to na celu wzbogacenie diety najmłodszych. Dziś najczęściej spotykany jest w formie kapsułek lub jako suplementy diety.
Lecz czym właściwie jest tran? Jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb dorszowatych. Ma charakterystyczny smak oraz zapach, ale nie powinno nas to zniechęcać do jego stosowania, gdyż posiada szereg właściwości świetnie wpływających na nasz organizm.
Tran jest stosowany jako suplement diety w awitaminozach A i D oraz przy krzywicy. Wzmacnia procesy regeneracji tkanek. Dodatkowo wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy zarówno umysłowej jak i fizycznej. W porze jesiennej, kiedy zagrażają nam infekcje wspomaga nas działaniem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Tran posiada oczywiście również kwas omega-3, który wpływa korzystnie na schorzenia kardiologiczne. Pomaga z nadwagą i cholesterolem.
Brytyjscy naukowcy udowodnili, że tran podawany dzieciom – trzy razy dziennie po jednej kapsułce – znacznie poprawia ich zdolności umysłowe, koncentrację, a nawet zachowanie. Dzieci, którym podawano tran, już po trzech miesiącach nie tylko zaczęły dostawać znacznie lepsze stopnie, ale i stały się grzeczniejsze w domu i szkole.
Świetnym przykładem regularnego stosowanie tranu są eskimosi, którzy pomimo diety bogatej w tłuszcze zwierzęce i ubogiej w warzywa, czy owoce – nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca.
Źródło: http://www.fit.pl/dietetyka/odzywki-i-suplementy/tran-dobry-na-wszystko,168,1,0.html
Podobał Ci się ten artykuł?
Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!